Kancelaria Prawna Result

Zarys prawa żywnościowego

(szkolenie 4 dniowe: forma wykładów)

Cel:

Zapoznanie Uczestników z zasadniczymi instytucjami prawa żywnościowego, ze szczególnym uwzględnieniem regulacji z zakresu produktów pochodzenia zwierzęcego. Uświadomienie kompleksowości regulacji z zakresu prawa żywnościowego. Omówienie zasadniczych poddziałów prawa żywnościowego

Główne zagadnienia:

  • Pojęcie prawa żywnościowego
  • Geneza i rozwój norm prawa żywnościowego
  • Źródła prawa żywnościowego
  • Zasady ogólne prawa żywnościowego oraz ogólne wymogi i obowiązki w prawie żywnościowym
  • Systemy kontroli wewnętrznej i audytu
  • Ocena ryzyka w prawie żywnościowym
  • Ogólne wymogi higieny żywności
  • Szczególne wymogi higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Humanitarna ochrona zwierząt rzeźnych
  • Ubój zwierząt rzeźnych
  • Ubój rytualny
  • Ubój z konieczności
  • Pozyskiwanie mięsa ze zwierząt dzikich
  • Wymogi higieniczne dla mięsa i produktów mięsnych
  • Wymogi higieniczne dla pozyskiwania i przetwórstwa mleka
  • Wymogi higieniczne dla sektora rybackiego
  • Wymogi higieniczne dla pasz
  • Transport żywności i pasz
  • Żywność modyfikowana genetycznie
  • Produkty lecznicze
  • Kryteria mikrobiologiczne żywności
  • Wspólnotowy system kontroli urzędowych nad żywnością i paszami
  • Wspólnotowy system kontroli podmiotów działających na rynku żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Organy urzędowej kontroli żywności
  • Egzekwowanie prawa żywnościowego